Anyż, zwany też Biedrzeńcem, to jednoroczna roślina, która przywędrowała do nas z miejsc takich jak Azja Mniejsza, Indie, Chiny, Egipt, czy kraje basenu Morza Śródziemnego. Największą ilość rzeczonego zioła produkuje się w krajach takich jak Argentyna, Meksyk, Hiszpania, Bułgaria, Turcja, Indie i Chile. Stosowany jest najszerzej, podobnie jak inne zioła, w kuchni, szczególnie do dziczyzny, sosów mięsnych i gotowanych jarzyn, gdyż zawartość olejków eterycznych, steroli roślinnych, kumaryn i flawonoidów sprawia, że nawet niewielka ilość tego zioła potrafi niezwykle wzbogacić smak wymienionych wyżej potraw. Doskonale znane i rozpoznawane są również ziołowe cukierki, jak również anyżowe alkohole, najczęściej wódki i nalewki. Właściwości tego zioła znane są też w medycynie, gdzie owoce anyżu funkcjonują jako środek wykrztuśny i wiatropędny. Anyż świetnie sprawdza się również jako środek pobudzający apetyt, regulujący trawienie, a nawet pobudzający wydzielanie mleka u matek karmiących piersią.

www.olejzycia.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ