Słoneczny poranek, krótka chwila przed wyjściem do pracy i szkoły na śniadanie.

Chwycenie w biegu kromki chleba, popicie stygnącą kawą i wyjście z domu. Czy taki poranek zwiastuje dobry dzień? Otóż nie. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który dostarcza organizmowi energii na wiele godzin. Dzięki niemu jesteśmy bardziej produktywni w pracy, ale i lepiej nastawieni do świata, czujemy się wypoczęci i zdrowi. Warto więc poświęcić śniadaniu trochę więcej czasu i uwagi, skupić się na jego walorach odżywczych i smakowych. Pomocne w tym będą wszelkie sprzęty kuchenne ułatwiające i przyspieszające robienie posiłku z rana. Przykładem są wyciskarki.

Wyciskarka do owoców

Zastosowanie wyciskarek jest bardzo szerokie, a ich największą zaletą jest to, że pozwalają zrobić własnej roboty sok pełen witamin, o składzie wybranym przez nas. Wyciskarkę użyć można do soków owocowych – na słodko, do porannego musli, owsianki czy tostów z dżemem. Sok owocowy to najlepsza z możliwych bomba witaminowa i energetyczna z rana. Dodatkowo jego świeży smak i sama świadomość, że zrobiliśmy go sami sprawia, że zazwyczaj smakuje wyjątkowo nawet wybrednym dzieciom.

Wyciskarka do warzyw

Z kolei propozycją raczej na wytrawnie, pasującą do wytrawnego śniadania: jajecznicy, twarożku czy kanapki z hummusem, jest sok warzywny. Witamin zawiera co najmniej tyle, co owocowy odpowiednik, natomiast jest wersją mniej cukrową napoju do śniadania. Wyciskarki do warzyw pozwalają zwykle na uzyskanie soków nawet z bardzo twardych produktów, np. buraków czy marchwi. A miąższ, który pozostanie w takiej wyciskarce jest zdrowym dodatkiem zagęszczającym sok.

Wyciskarki do owoców i warzyw są obecnie często wykorzystywane w gospodarstwie domowym. Obok krajalnicy do chleba, mikrofalówki czy blendera stanowią wyposażenie nowoczesnej kuchni, w której stawia się na czerpanie wartości odżywczych prosto z natury oraz ekonomię, zwłaszcza czasu. Sprzęt ten pozwala jednocześnie wykorzystać produkty kuchenne w stopniu całkowitym. Dla przykładu, wyciskarka do soków, nie dość, że wyciska sok z owoców i warzyw, to dodatkowo miażdży strukturę warzywa czy owocu. Dzięki temu uzyskujemy wartościowy miąższ, który, dodany do soku podnosi jego wartości odżywcze.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ