Kiedy dopadnie nas przeziębienie czy grypa, zażywamy różnego rodzaju środki farmakologiczne. Medycyna poświadcza, że równie istotne dla złagodzenia przebiegu choroby jest odpowiednie odżywianie. Dlatego też, aby poczuć się lepiej, powinniśmy w tym czasie zastosować specjalną dietę. Jeżeli gorączkujemy, wskazane są dla nas potrawy lekkostrawne. Nie powinniśmy wówczas jeść produktów bogatych w tłuszcz, roślin strączkowych, kapusty, kalafiorów czy kartofli. W czasie choroby należy jeść małe posiłki, ale w regularnym odstępie czasu. Istotne jest spożywanie dużej ilości witamin, które zawarte są głównie w owocach i warzywach. Powinny być one gotowane lub przecierane. Gdy jesteśmy chorzy, możemy jeść również zupy warzywne, gdyż są one łatwostrawne i zdrowe. Także zupy mleczne będą wówczas dla nas dobrym wyborem. Jeżeli mamy ochotę na mięso, powinniśmy wybrać drób lub rybę i przygotować je bez dodatku tłuszczu, gotując, dusząc lub piekąc. Ważne jest, aby potrawy były odpowiednio przyprawione, jednak należy unikać sporządzania bardzo pikantnych dań. Każdy posiłek powinien wyglądać przyjemnie i estetycznie, aby pobudzać niezbyt silny w czasie choroby apetyt. Należy jeść powoli, bez pośpiechu. Ważne jest także picie dużych ilości płynów, które chory traci podczas gorączkowania. Można je delikatnie osłodzić.

www.witalnamama.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ