Klasyczne racuchy, które wielu osobom przypominają dzieciństwo i smak babcinych wypieków, są przygotowywane z jabłkami. Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni, mogą spróbować wykonać racuchy z borówkami czy bananami. Gotowy przysmak jest świetną propozycją na śniadanie czy deser. To doskonałe danie, które smakuje nie tylko dzieciom, ale również dorosłym!

Wykonanie racuchów nie należy do trudnych zadań, dlatego do ich przyrządzenia nie będą potrzebne wyjątkowe zdolności kulinarne. Podany przepis można oczywiście modyfikować w zależności od tego, za jakimi owocami przepadamy oraz czy chcemy dodać drożdże czy może wolimy z nich zrezygnować.

Jak zrobić racuchy?

Na początku należy przygotować średniej wielkości miskę, w której umieszczamy jedno jajko i dodajemy trzy łyżki cukru. Oba składniki łączymy, najlepiej wykorzystując w tym celu mikser. Mieszanie powinno zakończyć uzyskanie puszystej, gładkiej masy. Następnie dwie szklanki mąki łączymy z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia, wcześniej przesiewając składniki. Do masy należy dodać szklankę mleka oraz szczyptę cynamonu dla uzyskania lepszego smaku. Całość połączyć za pomocą miksera. W kolejnym kroku obieramy jedno duże jabłko i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę lub plastry. Tak przygotowany owoc dodajemy do masy. Finalnie powinniśmy otrzymać średnio gęstą masę.

Następnie przygotowujemy patelnię i dodajemy olej. Po nagrzaniu patelni należy umieszczać na niej niewielkie porcje masy. Nie powinny one być duże, ponieważ w trakcie smażenia jeszcze urosną. Jeśli chcemy, aby racuchy były puszyste i grube, na wcześniejszym etapie przygotowania masy należy dodać do niej drożdże. Placki należy smażyć z obu stron, aż staną się rumiane.

Tak przygotowane racuchy będą pyszną przekąską, której nie sposób będzie się oprzeć. Fanom innych owoców do gustu może przypaść wersja placków z wykorzystaniem bananów czy owoców leśnych. Jeśli chcemy, aby smak racuchów był pełniejszy, a owoce bardziej wyczuwalne, do masy należy dodać większe kawałki bananów lub innych owoców, na które mamy ochotę. Smacznego!

www.4emotion.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ