Nadchodzi wiosna – najwyższy czas, by zimową dietę, pełną ciężkich, rozgrzewających dań, urozmaicić lekkimi potrawami, najlepiej z nowalijkami w roli głównej. Różnorodne sałatki to świetny pomysł na smaczny i zdrowy posiłek, który dodatkowo nie wymaga czasochłonnych przygotowań. W tym artykule znajdziesz kilka przepisów na szybkie, wiosenne sałatki, które dodatkowo sprawią, że Twój stół będzie wyglądał jeszcze bardziej kolorowo.

Sałatka grecka

Ta wyśmienita sałatka cieszy się dużą popularnością – nie tylko ze względu na smak, ale także szybkość przygotowania i łatwą dostępność składników. Chętnie sięgamy po nią jako dodatek do dań z rybą w roli głównej, choć często spożywamy ją również jako samodzielną potrawę. Pomidory, ogórki ogrodowe, czerwona cebula i czarne oliwki, to jej podstawowe składniki. Nie może również zabraknąć oryginalnego greckiego sera feta, który nadaje sałatce charakterystycznego, słonego smaku. Całość należy doprawić suszonym oregano, świeżo zmielonym pieprzem oraz oliwą z oliwek ekstra virgin. Sałatkę najlepiej podawać w przezroczystych szklanych salaterkach (takich jak np.: https://sklep.krosno.com.pl/glamour/1540-salaterka-glamour-24-cm-240mm.html), co pozwoli wyeksponować również jej kolorystyczne walory. Na koniec, można ją przyozdobić kilkoma ziarnami słonecznika i – voilà!

Uwaga

W wielu restauracjach, sałatka grecka jest podawana z dodatkiem sałaty lodowej, która nie występuje w oryginalnych, greckich przepisach.

 

 

Turecka sałatka – polskie składniki

Sałatka rodem z Turcji to kapitalny dodatek do wiosennych posiłków – m.in. dlatego, że jej składnikami są nowalijki, które wiele osób hoduje w swoich przydomowych ogródkach. Pomidory malinowe, ogórek gruntowy, żółta i pomarańczowa papryka, natka pietruszki i biała cebula, tworzą wyśmienitą kompozycję smaków, aromatów i kolorów. Należy ją doprawić solą i pieprzem oraz mieszanką oliwy z oliwek i soku z cytryny.

Turecka sałatka – polskie składniki

Nasza wskazówka: radzimy, by pietruszkę wykorzystać do przyozdobienia sałatki, która jest już rozłożona do szklanych salaterek.

Z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem to smaczny i szybki posiłek dla miłośników ryb. Tuńczyk z puszki w połączeniu z  rzodkiewką, pomidorami i cebulą, a także bukietem zieleniny – rukolą, szczypiorkiem i natką pietruszki, będzie przyjemnością dla podniebienia i żołądka. Całość należy doprawić pieprzem czarnym i ziołowym oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Warto pamiętać, by tuńczyk był w nieco większych kawałkach – dzięki temu danie będzie wyglądało apetyczniej.

Sałatka z tuńczykiem

Poza smakiem i wartością odżywczą posiłek powinien również estetycznie wyglądać, dlatego koniecznie trzeba zadbać o sposób jego podania. Odpowiednio pokrojone składniki, a także ich odpowiednie  ułożenie na pięknych, szklanych naczyniach sprawiają, że sałatka prezentuje się jeszcze okazalej, ciesząc nie tylko podniebienie, ale także wzrok. Jeżeli poszukujesz eleganckich misek i salaterek na sałatki i nie tylko, zajrzyj na: https://sklep.krosno.com.pl/34-miski-szklane-i-salaterki i zapoznaj się z bogatą ofertą.

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ