Deska do krojenia jest niezbędna w każdej kuchni – nawet w tej, w której rzadko przygotowuje się potrawy. Z powodzeniem służy jak podkładka pod przystawki i przekąski lub pod gorące naczynie. Jej wybór zależny jest od zastosowania – innej deski będzie się używać do krojenia chleba, a innej do mięsa lub warzyw. Aby jak najlepiej dopasować deskę do własnych oczekiwań, warto zapoznać się z ich najważniejszymi cechami.

Deska bambusowa

Bambus to roślina, która coraz częściej znajduje zastosowanie podczas urządzania domu. Na rynku dostępne są różne deski bambusowe – wbrew pozorom nie tworzy się ich z drewna, a ze sprasowanych źdźbeł trawy. Dobrze zaimpregnowany bambus będzie wyjątkowo trwały i twardy, co pozwoli na krojenie różnych składników – w przeciwieństwie do drewna, bambus nie wchłania wilgoci, szybko wysycha i nie pochłania zapachów. Czyszczenie deski będzie nie tylko szybkie, ale i łatwe. Co więcej, nie będzie trzeba martwić się o to, że deska nasiąknie zapachem np. krojonego czosnku czy cebuli. Podobnie jak deska drewniana, bambus nie tępi noży. To rozwiązanie zdecydowanie bardziej ekologiczne – roślina ta rośnie szybciej niż drzewa.

Deska szklana

Ta propozycja przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom zmywarek – deski szklane można wrzucić do automatu, natomiast w przypadku bambusu jest to niewskazane. Jej twardość oraz powierzchnia sprawiają, że nie gromadzą się na niej bakterie, jest więc wyjątkowo higieniczna. Wadą deski szklanej będzie szybkie tępienie noży – twardy surowiec sprawia, że noże będą wymagały częstszego ostrzenia. Ponadto, w przeciwieństwie do deski drewnianej czy bambusowej, po upadku deska szklana prawdopodobnie rozpadnie się na kawałki, więc należy szczególnie uważać przy jej przenoszeniu. Mimo estetycznego wyglądu, rzadko stosuje się je jako podstawkę pod smakołyki czy przekąski.

Deska plastikowa

Ich zaletą jest niska cena, lekkość oraz dostępność w różnych kolorach i wzorach. Deski z tworzywa sztucznego są równie popularne, co ich drewniane odpowiedniki. Za ich atrakcyjnością przemawia to, że są higieniczne oraz nie zbierają wilgoci. Niestety, miękki materiał sprawia, że szybko się niszczą, a przez to wyglądają nieestetycznie. Pocięta i uszkodzona deska będzie nasiąkać także zapachami krojonych na niej składników oraz odbarwiać się, dlatego takie rozwiązanie wymaga częstego wymieniania. Można oczywiście zakupić kilka takich desek i każdą stosować do krojenia innego produktu – osobną do mięsa, ryb oraz warzyw.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ