Żona natomiast opiekowała się domowym ogniskiem, pilnowała dzieci, prała, sprzątała i przede wszystkim gotowała. Niewątpliwie do specjalności polskiej kuchni zaliczyć można potrawy mączne czy zbożowe, wieprzowinę, nabiał, zupy i wypieki. Każdy obcokrajowiec, którzy podczas wizyty w naszym kraju spróbuje najlepszej jakości, polskiej wędliny, kiełbasy, kwaśnej śmietany, tradycyjnego pieczywa, kiszonej kapusty czy kiszonych ogórków wkrótce za nimi zatęskni. Głównie, dlatego te wyroby cieszą się, co raz większą popularnością na zachodzie. Do innych specjalności, dozwolonych jedynie dla osób pełnoletnich należą tradycyjne wódki i nalewki. Prawdziwie staropolska tradycja głosi, iż nalewkę powinno podawać się do mięs, w małych kieliszkach. Oczywiście nie można mieszać oryginalnych nalewek z tymi, które oferowane są nam w sklepach. Najczęściej to, co mają wspólne ze sobą to tylko nazwa. Smak i metoda przyrządzania jest zupełnie inna. Jako dowód polskiej miłości do tego rodzaju trunku można uznać coroczny Ogólnopolski Turniej Nalewek Kresowych w Kazimierzu Dolnym.

www.cristals.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTabletki odchudzające
Następny artykułJak schudnąć?

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ