Smoothie to coraz częstszy pomysł na drugie śniadanie. Pijemy je w szkole, w pracy, w domu i w wielu innych miejscach, w których się pojawiamy. Stawiamy je przed kawą, herbatą, lemoniadą i jakimkolwiek innym napojem. Dlaczego tak jest? Czy rzeczywiście warto pić ten napój?

Czym jest smoothie?

Smoothie to po prostu wieloowocowy (lub warzywny) napój o gęstej, kremowej konsystencji. To owoce lub warzywa, które zostały zmiksowane i odpowiednio schłodzone. Smoothie w odróżnieniu od popularnych milkshake’ów nie zawiera mleka ani śmietany. W napoju tym poza warzywami i owocami znajdziemy natomiast lód, wodę, sok owocowy, a także miód, nasiona chia, orzechy, siemię lniane, olej kokosowy, olej lniany i wiele przyprawy.

Jak przygotować zdrowe smoothie?

Podstawowym elementem smoothie są warzywa i owoce. To one nadają temu napojowi smak oraz charakterystyczną, gęstą konsystencję. Ulubione owoce i warzywa miksuje się po prostu w blenderze lub innym, tego typu urządzeniu, doprawia i podaje. Nie ma w tym nic trudnego. Wiele osób wciąż jednak twierdzi, że robienie smoothie to czasochłonne i żmudne zajęcie. Trzeba obalić ten mit, ponieważ smoothie niejednokrotnie tworzy się szybciej, niż niejedno śniadanie.

Smoothie – krok po kroku

Sprowadzając zatem powyższą instrukcję do prostych punktów, warto zatem wskazać, że smoothie tworzy się na bazie jakiegoś płynu – wody, mleka sojowego, wody kokosowej lub herbaty. Do tego warto dodać jakieś zdrowe warzywo, czyli chociażby brokuły, szpinak, jarmuż lub pietruszkę. Kolejnym etapem jest dorzucenie owoców, czyli banana, truskawki i wielu innych. Ostatecznie warto dodać coś ze zdrowymi tłuszczami (na przykład awokado albo masło orzechowe), posiadane zboża i nasiona (czyli chociażby nasiona lnu, nasiona chia, otręby owsiane itd.), a także dodatki, czyli mrożone owoce, sok z cytryny, przyprawy, wanilię, miód i tak dalej.

Z czego robi się smoothie?

Tak naprawdę smoothie możemy stworzyć z każdego, dowolnego owocu i warzywa. Wykorzystywane produkty mogą być zarówno świeże, jak i mrożone. Warto bawić się różnymi wariantami i zestawiać ze sobą różne smaki. Dodatkowo warto wrzucić do smoothie płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona chia albo masło orzechowe, które spowodują, że nasz napój będzie jeszcze większą bombą energetyczną i witaminową.

Do czego pasuje smoothie?

Prawdę mówiąc smoothie jest posiłkiem samym w sobie. Może ono stanowić zarówno pełnowartościowe śniadanie, drugie śniadanie, jak i podwieczorek oraz kolację. Dla osób, które mimo wszystko uważają, że zmiksowanie owoców jest zbyt czasochłonne, na rynku dostępne są natomiast gotowe produkty. Wystarczy wstrząsnąć i cieszyć się energetyczną przekąską, która nie tylko ma mało kalorii i wspomaga odchudzanie, ale także czyni nas zdrowszymi.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ