W ostatnim czasie coraz częściej słyszymy określenia „zielona żywność”, „superfood”. Co właściwie się za nimi kryje? Dlaczego zalecane są przez dietetyków? Jaki mają wpływ na nasze zdrowie?

Co to jest zielona żywność?

Właściwie znana jest od wieków i z powodzeniem stosowana była w medycynie ludowej jako panaceum na różne dolegliwości. Przez wieki została zapomniana, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych. Wzrost zachorowań na choroby cywilizacyjne takie jak nowotwory, nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca sprawił, że wzrosło zainteresowanie zieloną żywnością i prowadzone są badania naukowe nad jej działaniem.

Zielona żywność (www.ekoflos.pl/153-zielona-zywnosc) to przede wszystkim produkty nieprzetworzone lub przetwarzane w sposób jak najbardziej naturalny, nie zmieniający składu roślin. Bo to właśnie on w tym przypadku jest najważniejszy. Produkty zaliczane do zdrowej żywności pochodzą z terenów czystych ekologicznie i bogate są przede wszystkim w chlorofil, białko, witaminy i minerały, zawierają także duże ilości antyoksydantów. Najpopularniejsze na liście zielonej żywności są algi (chlorella, spirulina), młody jęczmień, jagody goi, kiełki (brokułu, kapusty, rzodkiewki, lucerny, koniczyny). Zaliczane są do niej także inne warzywa i owoce, które mają zielony kolor, im ciemniejszy tym lepiej, bo to oznacza dużą zawartość chlorofilu.

chlore

Jak działa zdrowa żywność?

Niewłaściwa dieta, stres, siedzący tryb życia powodują zakwaszenie organizmu, a co za tym idzie zaburzają prawidłowy metabolizm na poziomie komórkowym. Efektem tego są wady komórkowe, które przyśpieszają starzenie się, niedotlenienie organizmu, choroby nowotworowe. Zdrowa żywność dzięki swoim składnikom przywraca równowagę zasadowo-kwasową w organizmie. Duża zawartość chlorofilu ma ogromne znaczenie dla prawidłowego utlenienia krwi, a tym samym komórek. Dodatkowo zielona żywność jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek.

Włączenie na stałe zielonej żywności do jadłospisu przynosi same korzyści, przede wszystkim zwiększa naturalną odporność organizmu, oczyszcza organizm z toksyn oraz opóźnia proces starzenia się. Zielone produkty szczególnie zalecane są osobom cierpiącym na:

  • cukrzycę,

  • choroby serca,

  • osteoporozę,

  • anemię,

  • zespół jelita drażliwego,

  • nowotwory,

  • otyłość.

Trzeba jednak pamiętać, że zielona żywność to nie lekarstwo, zwłaszcza jeżeli nie pochodzi ze sprawdzonego źródła. Znaczenie ma przede wszystkim profilaktyczne i wspomagające właściwe leczenie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ