Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a specjalista nie będzie ciż nie potrzebny. Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w przeciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Sprawdź, które są wartości lecznicze oraz wartości odżywcze jabłek, ile mają kalorii oraz wypróbuj przepisy na dania z jabłkami. Jabłka a ich właściwości medyczne były widoczne już ok. 6500 r. p.n.e. w regionie położonym między Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te duże w znaczne witaminy owoce były także przysmakiem starożytnych Rzymian oraz Greków. Nasi przodkowie nie byli gorsi – w wykopaliskach Biskupina znaleziono ślady jabłoni rosnących tam już ok. 1600 r. p.n.e. Obecnie wartości odżywcze oraz prozdrowotne działanie polskich
Jabłko – wartości odżywcze
Każde jabłko to bogactwo przeciwutleniaczy i praktycznie każde występujące naturalnie witaminy. Po jabłko warto sięgnąć natomiast zwłaszcza ze powodu na pektyny oraz błonnik. Najwięcej tychże istotnych elementów znajduje się w skórce jabłek oraz tuż pod nią. Pektyny i błonnik z jabłek są istotne dla zdrowia jelit oraz pomagają pozbywać się z organizmu toksyn oraz metali ciężkich. Jabłko ma również pewne liczby witaminy C, która wzmacnia wytrzymałość, obniża ryzyko choroby, a również walczy z wolnymi rodnikami oraz substancjami chorobotwórczymi. Jeśli idzie o minerały, jabłko dostarcza zwłaszcza potas, fosfor, wapń, sód, magnez oraz żelazo.
Jabłko – wartości medyczne
Na co może nam pomóc jabłko? Przede wszystkim jabłko złagodzi kłopoty trawienne. Dzięki wielkiej liczby błonnika, jabłka usprawniają pracę układu pokarmowego i zapobiegają nieprzyjemnym dolegliwościom, takim jak biegunki, wzdęcia lub zaparcia. Błonnik z jabłek to istotny element dla każdych osób, które próbują schudnąć. Substancja ta nie tylko oczyszcza jelita oraz przyspiesza trawienie, ale także daje odczucie sytości oraz hamuje ataki głodu. Jabłko to jedyny z najbardziej polecanych artykułów na diecie, bo jest mało kalorii (1 jabłko to ok. 70 kcal), przyspiesza przemianę materii oraz zapewnia wielu witamin. Ważne są również pektyny znajdujące się w jabłkach. To tak one obniżają stopień cholesterolu oraz regulują stopień cukru we krwi. Najistotniejsza jest natomiast ich możliwość do oczyszczania organizmu. Badacze uważają, iż pektyny potrafią „wymiatać” z naszych jelit resztki niestrawionych posiłków i usuwać szkodliwe substancje, które powodują niebezpieczne zaburzenia. Pektyny sprawiają, iż jabłka są niezwykle zalecane wszystkim będącym w wielkich miastach, na co dzień mającym do czynienia z innymi rodzajami zanieczyszczeń. Poza tym pektyny są istotne dla zdrowia jelit oraz naszego układu trawiennego. Gdy będziemy spożywać chociaż 1 jabłko dziennie, zdecydowanie poprawimy skład mikroflory jelitowej, wspomożemy trawienie oraz zmniejszymy ryzyko nastąpienia pewnych nowotworów, uczących się właśnie w przewodzie pokarmowym. Warto dodać także o polifenolach znajdujących się w jabłkach. Te cenne, naturalne substancje z jabłek zabezpieczają organizm przed wieloma schorzeniami, m.in. dolegliwościami układu krążenia, różnymi rodzajami nowotworów (w tym raka piersi oraz płuc), cukrzycą, dolegliwością Alzheimera lub parkinsonem.