Czy woda, tlen oraz białko to wszystko czego potrzebujemy do życia? Oczywiście nie, jest wiele substancji lub pierwiastków, bez których funkcjonowanie organizmu jest niemożliwe.

Prawie każdy z nas ma świadomość, że do życia potrzebna jest woda, tlen oraz substancje, które dostarczą energii i budulca dla kości, mięśni itp. Wielu z nas wie również sporo o roli witamin, choćby ze szkolnych lekcji biologii. Wiedza o mikro- i makroelementach jest już mniej rozpowszechniona, chociaż świadomość o roli metali w organizmie jest coraz większa. Słysząc o metalach, nie kojarzymy ich tylko z metalami ciężkimi, które są szkodliwe, ale również z takimi metalami jak sód, potas, magnez, żelazo i inne. Zawartość tych metali w organizmie jest niewielka, również zapotrzebowanie dzienne można uznać za znikome, ale są one niezbędne do wielu procesów życiowych organizmu.

Magnez bierze udział w kilkuset procesach biochemicznych, a jego dzienne zapotrzebowanie to 0,3-0,4 g. Magnez bierze udział w regulacji pracy tarczycy, stabilizacji układu nerwowego, poprawia trawienie, sprawność intelektualną, chroni przed toksynami, wspomaga układ odpornościowy, razem z wapniem i witaminą D jest budulcem kości i zębów. Objawem braku magnezu w organizmie może być rozdrażnienie, osłabienie, kłopoty z koncentracją, niepokój i stany lękowe, wypadające włosy, łamliwe paznokcie, kołatanie serca. W dłuższej perspektywie niedobory magnezu grożą depresją, arytmią, miażdżycą, cukrzycą, nadciśnienie i wieloma innymi chorobami. Z czego wynikają niedobory magnezu w organizmie? Jedną z przyczyn jest nieprawidłowe nawożenie, kiedy ogranicza się ilość magnezu na rzecz potasu. Z drugiej strony wysoko przetworzone produkty żywnościowe zawierają mało magnezu, podobnie woda, która pijemy. Nie wystarczy jednak dostarczyć magnez w produktach żywnościowych lub suplementach. Trzeba zadbać o jego wchłanianie, które wspomaga witamina B6, białko zwierzęce, kwaśne środowisko, a utrudnia nadmiar fosforu i wapnia, nasycone kwasy tłuszczowe, alkohol. Jesli w organizmie stwierdzono niedobór magnezu, to trzeba zwiększyć udział w diecie produktów bogatych w magnez, czyli kasza gryczana, biała fasola, chleb żytni razowy, sery żółte oraz oczywiście woda mineralna wzbogacona w magnez. W zasadzie nie można przedawkować magnezu, ponieważ jego nadmiar wydalany jest z moczem, ale przy nadmiernej suplementacji upośledzeniu funkcji nerek takie zjawisko może wystąpić. Skutkuje to zwiększonym wydalaniem wapnia, niskim ciśnieniem tętniczym, zawrotami głowy, spowolnieniem akcji serca i nudnościami (więcej o magnezie – https://portaldlazdrowia.pl/magnez-rola-w-organizmie/).

rola metali w organizmie

Pospolite żelazo odgrywa kluczową rolę w transporcie tlenu do komórek, ponieważ zawarte w hemoglobinie wiąże tlen w płucach. Ponadto jako składnik pewnych białek mięśni umożliwia pobieranie tego tlenu. Ponadto żelazo bierze udział w syntezie DNA, wspomaga pracę układu nerwowego i odpornościowego. Niedobór żelaza występuje w wyniku krwawienia, zaburzenia wchłaniania żelaza, w stanach zwiększonego zapotrzebowania (nowotwór jelita grubego) lub w wyniku nieprawidłowej diety. Najwięcej żelaza zawiera wątroba wieprzowa, kakao, orzechy, kasza gryczana, chleb żytni razowy, wołowina, szpinak. Oczywiście ważna jest również wchłanialność żelaza, która jest wielokrotnie wyższa w produktach zwierzęcych. Jesli chcemy zwiększyć przyswajalność żelaza, musimy zadbać o środowisko kwaśne i witaminę C, na przykład kiszona kapusta. Z kolei polifenole zawarte w kawie i herbacie oraz kwas fitynowy w produktach zbożowych wiąże żelazo i pogarsza jego wchłanianie. Niedobór żelaza objawia się ciągłym zmęczeniem, osłabieniem koncentracji, bólami głowy, osłabiona odpornością na infekcje, łamliwymi paznokciami. Nadmiar żelaza kumuluje się w organizmie, ale jest to zjawisko rzadkie, głównie przy nadmiernej suplementacji. Przedawkowanie powoduje wzrost ryzyka nowotworów i chorób serca, bóle stawów, osteoporozę, depresję. Na koniec trzeba wspomnieć o wegetarianach, w kontekście małej wchłanialności żelaza z produktów roślinnych. Niedobór żelaza im nie grozi, chociaż poziom żelaza mają mniejszy, to jednak w normie. Oczywiście w zwykłej sytuacji, ponieważ w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na żelazo, ryzyko niedoboru u wegetarian jest większe (rola żelaza w organizmie – https://portaldlazdrowia.pl/zelazo-czym-grozi-niski-poziom-zelaza).

Trzeba pamiętać o tym, że kluczem w odżywianiu i dostarczaniu minerałów jest równowaga. Nadmiar pierwiastków jest niepożądany, a często szkodliwy dla organizmu. Częste sytuacje to obniżanie wchłaniania lub zwiększanie wydalania jednych pierwiastków przez inne, które akurat suplementujemy. Zalecany jest umiar, rozwaga, a najlepiej konsultacja lekarska.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ