Ciecierzyca, inaczej cieciorka czy groch włoski, to bardzo zdrowa roślina strączkowa, która powinna często gościć w naszych domach. Od dawna stosowana w krajach Bliskiego Wschodu oraz w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego. Ciecierzyca stanowi roślinę będącą istną skarbnicą białka. W 100 gramach ugotowanej ciecierzycy znajdziemy 8, 86 gramów białka. Warto łączyć ciecierzycę z innymi produktami roślinnymi, aby zyskać źródło pełnowartościowego białka. Polecana jest zwłaszcza kasza. W ciecierzycy znajdziemy także witaminę C, witaminę B6, kwas foliowy czy witaminę A oraz K. Ciecierzyca nie jest tylko źródłem białka i potrzebnych nam witamin. Obniża też cholesterol we krwi i pomaga w procesie odchudzania. Po groch włoski powinny sięgać także osoby cierpiące na anemię. Żelazko zawarte w cieciorce doskonale wpływa na organizm anemika. Również osoby mające cukrzycę, będą zadowolone ze stosowania ciecierzycy. Cieciorka ma niski indeks glikemiczny. Z pewnością warto sięgać po tę niezwykłą roślinę strączkową.
Wiele osób słysząc hasło gotowanie ciecierzycy, sądzi, że będzie to trudne i pracochłonne. Jednak cały proces jest całkiem prosty, jeśli wiemy, w jaki sposób postępować. Zatem jak ugotować ciecierzycę?
Aby ugotować cieciorkę potrzebujemy przede wszystkim dużego garnka oraz wody. Przygotowania zaczynamy już wieczorem. Najpierw musimy wypłukać ciecierzycę kilka razy, koniecznie pod bieżącą wodą. Trzeba zrobić to kilka razy, aby mieć pewność, że wypłukaliśmy ją idealnie. Następnie wkładamy naszą cieciorkę do garnka i zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać ciecierzycę przynajmniej dwa razy. Moczenie grochu włoskiego powinno odbywać się przez przynajmniej 12 godzin.
Następny etap wykonujemy kolejnego dnia. Odcedzamy naszą ciecierzycę i płuczemy w zimnej wodzie. Należy wykonać to dokładnie, aby mieć jak najlepszy efekt. Później zalewamy ciecierzycę wodą i gotujemy przez przynajmniej 1 lub 2 godziny. Podczas gotowania z pewnością pojawi się piana. Usuwamy ją wtedy łyżką. O cieciorce możemy powiedzieć, że jest gotowa, kiedy jest miękka i kremowa po posmakowaniu. Z takiej gotowej ciecierzycy możemy przygotować wiele rzeczy. Może być elementem posiłku, ale także możemy wyczarować pyszny i sycący hummus do kanapek.
Cieciorka to dobry pomysł na dodatek do każdego posiłku. Sprawdza się w wielu wersjach, a pomysłów oraz przepisów na jej przyrządzanie nie brakuje. Warto inspirować się dostępnymi przepisami, ale także tworzyć swoje własne wersje i próbować udoskonalać dania. Z pewnością ciecierzyca sprawdzi się w wielu opcjach.

www.anianotuje.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ