Wielkanocne ciasta, bez których nie będzie świąt!

0
977

Wielkanoc to radosne i rodzinne święta zwłaszcza w pięknej polskiej tradycji. Stanowią oczywiście także doskonałą okazję do biesiady. Nie oszukujmy się – wszyscy uwielbiamy miłe rodzinne spotkania przy wielkanocnym stole. Na nim zaś nie może zabraknąć przepysznych słodkości. Bez nich Wielkanoc bardzo wiele traci ze swojego wyjątkowego charakteru. Dlatego dziś prezentujemy sprawdzone przepisy na pyszne, aromatyczne, a także efektownie udekorowane ciasta!

Mazurek wielkanocny

Wymieniając wielkanocne ciasta, w pierwszej kolejności zazwyczaj tradycyjnie przypominamy sobie o mazurku. Ten wspaniały wypiek jest uwielbiany nie tylko ze względu na doskonały smak, ale również piękne dekoracje, dzięki którym, nim zostanie skonsumowany, zasługuje na efektowne zdjęcie. W tym roku proponujemy przepis na mazurka w klasycznym wydaniu. Do jego przygotowania wykorzystujemy mąkę krupczatkę, dużo masła i żółtka jajek. Nie należy szczędzić także cukru, ponieważ w trakcie Wielkanocy nawet osoby stosujące niskokaloryczną dietę i dbające o linię mogą pozwolić sobie na znacznie więcej! Wspaniałego aromatu doda ciastu Cukier wanilinowy WINIARY. Efektowną dekorację zapewnią z kolei bakalie – proponujemy między innymi płatki migdałów ułożone na powierzchni ciasta.

Pascha wielkanocna

Nasza kolejna propozycja również jest silnie zakorzeniona w polskiej wielkanocnej tradycji. Pascha wielkanocna to wyjątkowy gatunek sernika, który co roku trafia na świąteczne stoły. W tym cieście idealnie łączą się ze sobą właściwości twarogu, śmietany i przepyszne świeże owoce, dzięki którym jeszcze silniej odczuwamy świadomość rozkwitającej wokół nas wiosny. W tej roli szczególnie dobrze sprawdza się brzoskwinie, winogrona, a także mandarynki. Na wierzchu paschy warto umieścić także ulubione kandyzowane bakalie, na przykład rodzynki, orzechy i płatki migdałowe. Spójną konsystencję ciasta zapewni z kolei sprawdzony składnik w postaci Żelatyny WINIARY. Zanim ciasto wyląduje w naszych żołądkach, zdjęcie tego kolorowego wypieku powinno zrobić karierę w mediach społecznościowych. Warto pochwalić się udaną realizacją pysznego i kolorowego przepisu!

Babka wielkanocna

Listę świątecznych must have, jeśli chodzi o wypieki, uzupełnia tradycyjna babka wielkanocna. Przepisy na to pyszne ciasto występują w naprawdę wielu wersjach. My zaproponujemy dziś klasyczne wydanie wypieku. Babka wielkanocna wykonana z mąki, cukru, stopionego masła, żółtek jaj, pokaźnej ilości mleka, a także jajek, drożdży i szczypty soli prezentuje wszystkie właściwości, jakich oczekujemy od tego tradycyjnego wielkanocnego wypieku. Doskonały aromat zapewni z kolei dodanie jednego opakowania Cukru wanilinowego WINIARY. Subtelny aromat staje się jednym z głównych atutów obok puszystego, wprost rozpływającego się w ustach ciasta. Babkę obowiązkowo należy polać lukrem, który warto samodzielnie w prosty sposób przygotować w domu. Opcjonalny dodatek stanowi polewa czekoladowa. Efektowny wygląd uzyskasz, pokrywając ciasto smażonymi w cukrze fiołkami lub gałązkami bukszpanu – takie dekoracje nadadzą babce wielkanocnej wiosennej świeżości.

[Głosów:1    Średnia:4/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ