Najnowsze raporty dotyczące zwyczajów Polaków dowodzą, że ośmiu na dziesięciu naszych rodaków codziennie wypija co najmniej jedną filiżankę kawy. Z kolei badanie Food Research Institute wskazuje, że najczęściej pijemy kawę w domu, rzadziej w pracy, w kawiarniach lub na stacjach benzynowych. Aby móc rozkoszować się pełnią smaku i aromatu ulubionego napoju w domowym zaciszu, warto wyposażyć kuchnię w ekspres do kawy. Jaki wybrać?

Codzienny rytuał

Kawa stała się naszym codziennym rytuałem. Pijemy ją o poranku na dobry początek dnia, w chwili przerwy oraz relaksu. Kawosze są jednak coraz bardziej wybredni – nie wystarcza nam już zwykła zalewajka, za to chętnie eksperymentujemy z ulubionym napojem. Aby pyszną, wysokiej jakości kawę mieć zawsze pod ręką, warto wyposażyć kuchnię w odpowiedni ekspres. Według badań Hotpoint z 2019 roku już 23 proc. Polaków nie wyobraża sobie domu bez tego urządzenia. Jakie rodzaje ekspresów do kawy mamy do swojej dyspozycji?

Rodzaje ekspresów do kawy

Na rynku istnieje wiele rodzajów urządzeń do parzenia aromatycznej napoju. Zasadniczo można jednak wyróżnić trzy rodzaje ekspresów do kawy, mianowicie:

  • ekspresy przelewowe,
  • ekspresy ciśnieniowe,
  • ekspresy ciśnieniowo-przelewowe, mieszane, nazywane także kombinowanymi.

Każdy z tych ekspresów różni się sposobem parzenia kawy. W ekspresach przelewowych woda gotowana jest w pojemniku wyposażonym w grzałkę, a następnie przepływa przez filtr z umieszczoną w nim kawą mieloną. To prosty w działaniu ekspres, pozwalający na przygotowanie właściwie jednego rodzaju kawy. Jeśli będziemy chcieli zrobić w domu kawę latte, będziemy musieli dokupić do urządzenia spieniacz do mleka. Zaletą ekspresów przelewowych bez wątpienia jest ich dostępność i prostota obsługi. W urządzeniu tym można przygotować za jednym razem kawę dla około 8 osób.

Bardziej zaawansowanym i funkcjonalnym urządzeniem jest ekspres ciśnieniowy. Napój z niego będzie pozbawiony goryczy i kwaskowatości. Zyska aromat właściwy prawdziwej włoskiej kawie. Najważniejszym elementem tego sprzętu jest pompa, która wytwarza odpowiednie ciśnienie. Dzięki niej gorąca woda jest przepuszczana przez porcję zmielonej kawy. Urządzenia z tej kategorii ekspresów dają możliwość zaparzenia kawy espresso, a także latte macchiato, caffè latte, americano i im podobnych. Większość modeli ma spieniacz do mleka i młynek, pozwalający na zmielenie kawy przed przygotowaniem jej w ekspresie. Kawa będzie miała dzięki temu niepowtarzalny aromat.

Automatyczny ekspres do kawy – ułatwienie przy parzeniu kawy

Ekspresy przelewowe są proste, ale mało funkcjonalne. Z kolei rozbudowane ekspresy ciśnieniowe mogą sporo kosztować i zajmują dużo miejsca. Dobrym rozwiązaniem może być zakup ekspresu automatycznego, kapsułkowego, takiego jak różne rodzaje urządzeń do parzenia kawy z rodziny NESCAFÉ Dolce Gusto. Wśród nich są urządzenia automatyczne i manualne. To ekspresy ciśnieniowe na kapsułki, które wytwarzają wysokie ciśnienie rzędu do 15 barów, co pozwala na profesjonalne przygotowanie różnego rodzaju kaw.

Zaletą kapsułkowych ekspresów ciśnieniowych są kompaktowe wymiary, nowoczesny design i znaczna funkcjonalność. Dzięki kapsułkom osoby, które nie mają czasu na tradycyjne parzenie kawy i jej mielenie przed przygotowywaniem, nie będą musiały rezygnować z rytuału picia aromatycznego, pysznego napoju na co dzień. Wystarczy, że wybiorą właściwą kapsułkę z kawą, włożą ją do oznaczonego miejsca w ekspresie i przycisną odpowiedni przycisk. Kilka chwil później z dyszy ekspresu do filiżanki, kubka czy szklanki trafi gorący napar.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ