Królestwo win to prawdziwa uczta zmysłów. Dobrze dobrane wino to klucz do udanego, zachwycającego dania. Nie da się ukryć, że połączenie tego trunku z serem należy do klasyków kuchni francuskiej, ale nie tylko. Warto zatem zastanowić się, jaki rodzaj wybrać do danej odmiany sera.
Gatunek sera a rodzaj wina
Przede wszystkim sukcesem jest już zdanie sobie sprawy, że nie każde wino nadaje się do podania do każdego rodzaju sera czy w ogóle potrawy. Są to elementy uzupełniające się i w efekcie każdy rodzaj potrawy, dania czy przekąski może być opatrzony innym trunkiem i innym jego rodzajem. Możliwości jest wiele, a kwintesencją wyboru dobrego wina zajmuje się głównie kuchnia francuska. Jednak, wbrew pozorom, nie tylko wina francuskie nadają się do serów.
Zadbaj o szczegóły
Istotną rolę odgrywa znajomość gatunków sera i rodzajów wina. Generalnie sery pleśniowe, delikatne w swym aromacie, wymagają delikatnego potraktowania podobnymi trunkami. Tutaj polecane są wina białe. Z kolei twarde sery długo dojrzewające pasują do wina czerwonego, mocnego w smaku. Mogą to być wina wytrawne oraz półwytrawne. Raczej nie podaje się do serów win słodkich, choć i tu są wyjątki.
Brie, Camembert, Cheddar – jak je podawać?
- Brie – francuski ser i wino francuskie wydaje się być dobrym połączeniem. W efekcie tak właśnie jest, ale nie o pochodzenie tu chodzi. Brie to akurat ser dość przystępny, więc będzie komponował się i z białym, i z czerwonym. Ciekawie smakuje także z winami musującymi.
- Camembert – w przypadku win czerwonych trzeba z nim bardzo ostrożnie postępować – zależy to w dużej mierze od sposobu przygotowania sera. Z pewnością jednak nie popełnimy faux pas, jeśli zdecydujemy się na wino białe. Półwytrawne podaje się najczęściej.
- Cheddar – to w końcu przedstawiciel innego kraju, a mianowicie ser angielski. Jest on dość ciężki w smaku i wymaga równie mocnego uderzenia trunkowego. Wybierz wino półwytrawne lub wytrawne koloru czerwonego.
- Feta – grecki ser o delikatnej konsystencji. Pierwszy z białych niepleśniowych w naszym zestawieniu. To ser lekki i nie pasują do niego ciężkie wina wytrawne, czerwone. Warto wybrać coś lekkiego, najlepiej białego, doskonale by było, gdyby miało w sobie wyraźne nuty owocowe.
Możliwości jest wiele. Zachęcamy do eksperymentów i dobierania smaku, który najlepiej będzie komponował się na Waszym stole.