Chociaż „tłustą wątróbkę” serwowano już 4500 lat temu w Egipcie, to za mekkę foie gras uznaje się Francję. Dzisiaj ten specjał przypominający nieco nasz rodzimy pasztet serwuje się na uroczystych stołach. Czy wiesz, że foie gras to jedno z najdroższych delikatesów rodem z Francji? Ten rarytas stanowi jedną z podstawowych potraw świątecznych, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dowiedz się więcej o tej nieco kontrowersyjnej potrawie w gęsiny i kaczki i zdecyduj, czy foie gras zawita już niedługo na Twoim świątecznym stole.

Foie gras, czyli pasztet strasburski z kaczych i gęsich wątróbek

To właśnie Francja jest największym eksporterem foie gras na świecie, a w e-sklepie Gourmet by Café de la Poste znajdziesz wiele propozycji tego przysmaku. Można zajadać się nim na zimno, na przykład z dodatkiem przypraw czy francuskiej wódki z winogron lub na ciepło, podsmażone na odrobinie kaczego smalcu.

Do produkcji foie gras wykorzystuje się tylko niektóre odmiany kaczek oraz gęsi, na przykład kaczki piżmowe. Ich tuczenie przebiega z zamysłem dużego rozrostu wątroby, która powiększa się nawet 10 razy.

Chociaż sam proces przygotowywania ptactwa oraz produkcja foie gras dla niektórych może być nieco kontrowersyjna, to jednak nie ulega wątpliwości, że jest to jedna z najpopularniejszych, francuskich potraw, którą serwuje się z okazji najważniejszych świąt i uroczystości. Tradycyjne foie gras jest dostępne w najbardziej wykwintnych restauracjach we Francji, gdzie stanowi doskonałą przystawkę w towarzystwie wybornego, białego wina.

Na szczęście nie musisz pakować walizek, aby skosztować foie gras w Paryżu, ponieważ na Twoim stole może znaleźć się foie gras z gęsi z Jurancon, danie, które zamówisz bez problemu w sklepie online Gourmet by Café de la Poste. Chociaż foie gras przyrządza się z ptasich wątróbek, to jednak niczym nie przypomina nieco tańszego dania w postaci smażonej wątróbki z cebulką. Zresztą, przekonaj się o tym sam i to już podczas zbliżających się świąt.

Jak zajadać foie gras, żeby nie popełnić faux pas?

Chociaż w Polsce foie gras nie jest zbyt popularną potrawą, to jak najbardziej warto zaskoczyć swoich gości, serwując im nietuzinkowe przystawki rodem z francuskiego, królewskiego dworu. Zanim jednak ten przysmak z kaczych i gęsich wątróbek pojawi się na stole, dobrze jest poznać zasady jego kosztowania. Wiele osób popełnia podstawowy błąd, rozsmarowując foie gras na pieczywie, dokładnie tak, jak robimy to z polskim pasztetem. Foie gras należy położyć na grzance i cały zestaw kosztować małymi kęsami.

Jeśli zaciekawił Cię ten francuski rarytas, odwiedź sklep internetowy Gourmet, w którym znajdziesz szeroki wachlarz francuskich produktów. Sprawdź nasze specjały takie jak confit z kaczki, golonkę po francusku czy kremowe puree. Jesteśmy pewni, że znajdziesz wyśmienite dania główne i dodatki, które urozmaicą kulinarny stół podczas biesiadowania w gronie najbliższych bez względu na okazję.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ