W sklepach znajdziemy szereg różnych garnków. Mogą być duże i małe, z rączkami bądź uszami. Kwestią, która będzie je wyróżniać to także materiał z jakiego są wykonane. Mogą być emaliowane, stalowe czy z aluminium. Jednak, czy te materiały są w rzeczywistości bezpieczne dla naszego organizmu? Warto to sprawdzić, zanim podejmiesz ostateczną decyzję zakupową. Zapraszamy do naszego małego przeglądu zdrowych garnków do kuchni.

Prawda jest taka, że na rynku znajdziemy tysiące różnych garnków – wielowarstwowe, pod różne przeznaczenie, dlatego bardzo łatwo się w tym wszystkim pogubić. Nawet rozmawiając ze znajomymi, wciąż będziemy mieć wątpliwości, ponieważ – wbrew pozorom, mało osób zwraca szczególną uwagę na to, co kładą na płytę grzewczą. Ważne, żeby miały odpowiednie pojemności i łatwo się myły, ale czy to najważniejszy warunek? Naszym zdaniem, nie do końca!

Czy garnki aluminiowe będą dobrym wyborem?

Aluminium wciąż spotyka się z bardzo negatywnymi opiniami. Gro konsumentów uważa, że ten materiał jest szkodliwy dla zdrowia. Jednak tutaj zalecamy niezwykle chłodną kalkulację. Aluminium nie jest tanim surowcem, a jednocześnie jest najczęściej stosowany w produkcji rzeczy do kuchni – np. garnki Berghoff są z niego wykonane, foremki, patelnie i wiele, wiele innych. Czy w takim razie wiodące firmy na rynku tak bardzo by ryzykowały, sięgając po coś, co może wpłynąć niekorzystnie na zdrowie? Chyba nie do końca tak jest.

Może dawne aluminium pozostawiało trochę wątpliwości, jednak obecnie technologia poszła do przodu, a przechowując takie garnki we właściwych warunkach, operować po nich gumowymi przyborami i dokładnie myjąc – nie narażamy się na negatywne skutki. Poza tym, każdy uszkodzony garnek czy patelnia, niezależnie od materiału, z jakiego jest wykonana, jest niebezpieczny i powinien wylądować w śmietniku.

Garnki ze stali nierdzewnej dla osób ceniących sobie długowieczność

Stal nierdzewna jest tak samo popularna na garnkach, jak aluminium. Choć mogą one ważyć więcej od swoich odpowiedników z lżejszego materiału, to jednocześnie charakteryzują się zdecydowanie lepszą odpornością. Uszkodzenia, które najczęściej pojawiają się za drzwiami kuchennymi, czyli mechaniczne, zarysowania czy korozja – są niestraszne stali nierdzewnej.

Warto też przytoczyć pewną ciekawostkę. Choć garnki ze stali nierdzewnej są niezwykle higieniczne i najłatwiej zachować ich czystość, to nie nadają się do długiego przechowywania jedzenia w nich. Dlatego zupy czy dania jednogarnkowe przekładaj do misek czy pojemników spożywczych. Dlaczego? Ponieważ bardzo często przenika metaliczny posmak, który niestety jest odczuwalny.

Jest jeszcze jedno ale – najczęściej garnki ze stali nierdzewnej mają 18% z chromu i 10% z niklu. Taka proporcja jest wyczuwalna przez osoby, które mają alergie na metale – szczególnie na nikiel. Dlatego lepiej wybrać takie, w których nie ma tego pierwiastka.

Nieoczywisty wybór, czym się więc kierować?

Wybór garnków, choć z pozoru taki prosty, może być w rzeczywistości bardzo nieoczywisty. Poza wspomnianymi garnkami, mamy jeszcze gro innych materiałów, które także lepiej lub inaczej wpływają na nasze zdrowie i zapewniają komfort przyrządzania posiłków. Najlepiej kierować się reakcjami alergicznymi, wygodą, jakością oraz wytrzymałością. Jest jeszcze jedna ważna sprawa – garnki powinny być kupowane od renomowanych producentów, którzy proponują długą gwarancję i duży wybór.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ