Barwniki spożywcze to substancje, które dodajemy do żywności, aby nadać lub przywrócić jej określoną barwę. Mogą mieć pochodzenie chemiczne lub naturalne. Barwniki spożywcze są najczęściej używane w cukiernictwie do dekorowania ciast. Co oczywiste, największą popularnością cieszą się w okresie przedświątecznym.

Rodzaje barwników spożywczych

W sprzedaży dostępnych jest kilka rodzajów barwników syntetycznych, w tym barwniki spożywcze w proszku, barwniki w płynie oraz barwniki żelowe. Barwniki różnią się miedzy sobą właściwościami i intensywnością działania. Dużym zainteresowaniem klientów cieszą się barwniki żelowe. To popularne żelowe pisaki lub tuby wypełnione żelem, które tak chętnie kupujemy w okresie przedświątecznym. Takie barwniki są łatwe w aplikacji – bez trudu można nimi udekorować pierniczki, mazurek lub tort. Barwniki żelowe są jadalne i powszechnie dostępne w sklepach. Barwniki spożywcze w proszku cechują się wysoką jakością i intensywnym działaniem – nadają potrawom nasyconego koloru. Z ich pomocą z łatwością zmienimy barwę kremu. Doskonale sprawdzają się podczas wypieku fantazyjnych tortów.

Gdzie kupić dobrej jakości barwniki spożywcze?

Największy wybór barwników spożywczych – naturalnych i syntetycznych znajdziemy w sklepach internetowych, w działach z dekoracjami spożywczymi. Czym cechuje się dobry barwnik spożywczy? Barwniki spożywcze Amus nadają potrawom koloru i uwydatniają ich smak. Ponieważ są spożywane wraz z potrawą, najlepiej kupować te, które są opatrzone atestem. Produkty atestowane są gwarancją jakości produktu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ